Versterkt taalonderwijs

Engels

De wereld waarin leerlingen na hun schooltijd terecht komen, wordt steeds internationaler. Veel leerlingen kiezen voor een studie in het buitenland of een Engelstalige studie in Nederland. Een goede beheersing van de Engelse taal is dus van essentieel belang. Daarom krijgen alle leerlingen op het Maerlant vanaf de brugklas versterkt taalonderwijs (vto).

Leerlingen worden hierbij gemiddeld vijf lesuren per week ondergedompeld in de Engelse taal. Zij oefenen bovendien extra met luister- en spreekvaardigheid bij de dramalessen, die in het Engels worden gegeven. De leerlingen doen in de 4e klas examen voor het IGCSE (International General Certificate of Secondary Education). Dit is een internationaal erkend programma van de universiteit van Cambridge dat door veel scholen wereldwijd gebruikt wordt. In het kader van het vto-programma organiseert de school in het derde leerjaar voor alle leerlingen een talenreis Engels

De school moedigt vwo-leerlingen met goede resultaten voor Engels aan om na het IGCSE verder te gaan met het CAE-programma (Cambridge English Advanced) in de 5e en 6e klas. Aan het einde van het programma doen leerlingen examen voor het Certificate in Advanced English, een van de hoogst aangeschreven diploma’s op het gebied van de Engelse taal. Elk jaar zijn er ook zelfs leerlingen die het CPE-diploma (Certificate of Proficiency in English) behalen.

Frans

Leerlingen in de bovenbouw met Frans in hun profiel kunnen deelnemen aan DELF (Diplome d’Etudes en Langue Française). Het DELF-programma is voor leerlingen in 5vwo en voor havo- en vwo-leerlingen uit lagere jaren met een Franse achtergrond. De deelnemers worden voorbereid op vier examens, die internationaal worden erkend (ERK-B1 niveau). In het vijfde leerjaar brengen de DELF-leerlingen een aantal dagen een bezoek aan Parijs.

Duits

Het Maerlant gaat volgend schooljaar starten met een programma voor versterkt Duits (Goethe-programma).
Versterkt taalonderwijs