Alyssa bezoekt Dachau met College van Madurodam

Twee weken geleden ben ik met het college en bestuur van Madurodam naar Dachau geweest. Jaarlijks gaat het college van B&W naar het concentratie kamp in Dachau om een krans neer te leggen voor George Maduro. George Maduro is de man waar Madurodam naar vernoemd is, hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de tweede wereldoorlog. Door zich heldhaftig in te zetten.

Het was een bijzondere reis. Drie dagen voor onze reis naar Duitsland kwam een oud-college lid iets vertellen over Dachau. Het was erg interessant, maar ook heftig. Ik vond het zelf fijn dat dit gedaan werd, zo kregen we een idee van wat ons te wachten stond.

Donderdag was het zo ver we vertrokken vroeg in de ochtend met het college vanuit Centraal station naar Dachau. Heen gingen we met de trein en terug met het vliegtuig. Het was een erg gezellige heen reis, waar we elkaar beter hebben leren kennen.

In Dachau verbleven we in een jeugdherberg. Op onze eerste avond maakte we kennis met de gids die ons ging begeleiden op het concentratie kamp in Dachau. Ze gaf ons voorlichting en vertelde wat over de geschiedenis van Dachau en waar het kamp voor bedoeld was.

Vrijdag vertrokken we naar het kamp. Het was erg heftig. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd waar je normaal gesproken nooit wat over leert op school.

In de middag hielden we een ceremonie voor Barack 15. ( waar George Maduro verbleef ) Onze burgemeester Mees hield een speech en drie wethouders waaronder ik hebben een gedicht voorgedragen. We hebben een krans neergelegd en 3 minuten stilte gehouden.

Na deze zeer indrukwekkende, maar heftige dag zijn we uiteten geweest. De volgende dag zijn we vroeg in de ochtend vertrokken naar het vliegveld en terug gevlogen naar Amsterdam.

Dachau was het eerste concentratiekamp ooit en is zeker de moeite waard om te bezoeken! Onze geschiedenis mag nooit vergeten worden.