Kennismaken: de tien meest gestelde vragen door groep-8 leerlingen

Tijdens de online informatieavond en Open Dag kun je natuurlijk ook alle vragen stellen die je wilt. Dat kan na afloop van de stream tijdens de informatieavond rond 19:30 uur en gedurende de open dag tussen 10:00-12:00 uur. Uit de reeds gestuurde vragen hebben we een alvast een top 10 geselecteerd. Hier kun je alvast mee vooruit!

1: Hoe is de sfeer op school?

Het Maerlant is een school met iets meer dan 1100 leerlingen, maar staat bekend als een kleine school. Dat komt omdat iedereen elkaar kent, leerlingen kennen elkaar, leraren kennen de leerlingen. Iedereen kan zichzelf zijn en er wordt niet of nauwelijks gepest. En is er in een klas wel wat aan de hand, dan weten we dat snel. Hierbij helpt het dat leerlingmentoren, leerlingen uit klas 4 en 5, jouw brugklas het hele jaar ondersteunen. Je kunt bij hen terecht met vragen en ze steunen jou in je eerste jaar. Het Maerlant is een veilige school waar je je thuis kunt voelen.

2: Waarom zou je voor het gymnasium kiezen op het Maerlant?

Van oorsprong was het Maerlant een gymnasium en die sfeer heerst er nog steeds. Het komt mede daardoor dat we het grootste gymnasium van Den Haag hebben naast de categorale gymnasia. We hebben een uitgebreid gymnasiumprogramma met, naast Latijn en Grieks, een groot cultureel programma en speciale gymnasiumdagen.Voordeel voor het kiezen van het gymnasium op het Maerlant is dat je later nog kunt kiezen voor het atheneum wanneer blijkt dat je een andere weg wilt volgen.

3: Hoe zien de dagen eruit?

De schooldagen duren van 08.15 uur tot 15.45 uur. In totaal zijn er op een dag 8 lesuren van 50 minuten. Dat zijn in totaal 40 mogelijke lesuren per week, maar in de brugklas heb je ongeveer 30 lesuren. Dat betekent dus dat je een middag in de week geen les hebt en vaak een eerste of laatste uur vrij bent. Je hebt geen tussenuren waardoor je vaak later kunt beginnen dan 08.15 uur of eerder uit bent dan 15.45 uur. Natuurlijk is die tijd buiten de les ook nodig, want op de middelbare school is er vaak meer huiswerk dan op de basisschool.

4: Zijn er veel reizen?

Er is een heel uitgebreid reisprogramma waarin leerlingen in normale jaren vrijwel ieder jaar een reis maken. Dat hoort bij ons uitgebreide internationale programma. In een gewoon jaar gaan alle brugklassen in de eerste weken met elkaar op kamp in Zeeland om elkaar beter te leren kennen. De mentor en leerlingmentoren gaan mee. Hoogtepunt van ons reisprogramma is de traditionele elfdaagse Italiëreis in klas 5, hier kijken leerlingen meestal jaren naar uit!

5: Hoe worden de brugklassen gevormd?

Heb je een volledig HAVO- of een HAVO-VWO-advies dan kun je je aanmelden voor de HAVO-VWO brugklas. Heb je een volledig VWO-advies dan kun je je aanmelden voor de brugklas gymnasium. Veel leerlingen met een volledig VWO-advies kiezen toch voor de HAVO-VWO-brugklas, hun interesse ligt dan niet bij het gymnasium. Deze leerlingen kunnen dan na de brugklas doorstromen naar 2 atheneum. Het Maerlant heeft drie soorten tweede klassen: 2 HAVO-VWO (een verlengde brugklas), 2 atheneum en 2 gymnasium. 

6: Hoeveel leerlingen neemt de school aan en hoeveel brugklassen zijn er?

Voor het schooljaar 2022-2023 hebben wij plek voor 168 leerlingen (4 brugklassen atheneum-havo en 2 brugklassen gymnasium). Leerlingen hebben een vwo-advies nodig voor de gymnasiumbrugklas en een vwo-, havo/vwo- of havo-advies voor de brugklas atheneum-havo. (Stief)broertjes en zusjes en kinderen van personeelsleden hebben voorrang bij een eventuele loting.

7: Wat maakt het Maerlant anders dan andere scholen?

Op iedere school is de sfeer anders, wij vinden de gezellige en warme sfeer op het Maerlant uniek en de betrokkenheid van leraren heel groot. We zijn een heel goed georganiseerde school met een stabiele en bereikbare schoolleiding. Ons onderwijs daagt je uit om goed te presteren. We hebben een uitgebreid bèta-programma, waar robotica de trots van de school is. Daarnaast krijgen alle leerlingen Cambridge Engels, zodat ze aan het eind van hun schoolcarrière vloeiend Engels spreken en hebben we een uitgebreid cultureel programma, met o.a. kunst als examenvak.

8: Speelt ICT een grote rol op het Maerlant?

Wij waren voorlopers bij het ontwikkelen van online onderwijs in corona-tijd. Dat loopt heel goed, maar we missen de leerlingen natuurlijk wel. Alle leerlingen werken via een schoolaccount van MS Office in Teams en we zien dat leerlingen daar heel bedreven in raken. Ieder lokaal beschikt over het meest moderne smartboard en in de school kunnen leerlingen tijdens lessen ook gebruik maken van chromebooks of huur je een laptop bij de RentCompany. Maar: op het Maerlant werken we ook gewoon met boeken en schriften, je zit zeker niet de hele dag achter het scherm!

 

9: Is het Maerlant bezig met duurzaamheid?

Het Maerlant gaat als eerste Haagse school voor de het predicaat Goud als Eco School. Eco School is een internationale erkenning voor scholen waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt in en buiten de les. Zo scheiden we overal afval, hebben we een gezonde kantine en zijn er in de school veel projecten die te maken hebben met een gezonde toekomst voor iedereen. In het ECO-team zitten leerlingen die alle projecten verzinnen en ondersteunen. Hier kun je zeker je steentje in bijdragen.

10: Wat doet de school als je leerproblemen hebt?

Er is een stevig begeleidingsprogramma voor leerlingen die problemen ondervinden bij het leren. Zo is er een aparte dyslexiecoördinator en heeft de school twee remedial teachers. Voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, is de zorgcoördinator het aanspreekpunt. Maar het allerbelangrijkste is de korte lijn die je als leerling en ouder hebt met de mentor van de klas. Hij of zij zal alles doen om leerlingen goed te begeleiden.

Meer vragen of wil je doorvragen: stel je vraag tijdens de Informatieavond of de Open Dag! Omdat wij dit jaar alles digitaal doen is inschrijven handig! Mocht je voor die tijd al een dringende vraag hebben stel deze aan Nienke de Waard, onze cöordinator van de brugklas!